Participant privacy notice (BS)

Obavještenje o privatnosti za učestvovanje u istraživanju kompanije Cint
Stupa na snagu: 28. februar 2018.

Zadnja promjena: 28. februar 2018.

Ovo obavještenje o privatnosti određuje kako kompanija Cint AB (“Cint”) koristi (prikuplja, čuva, koristi i odaje i na drugi način koristi) vaše lične podatke (“Lični podaci” koji se mogu pojaviti i pod pojmom Podaci za lično prepoznavanje (PLP)) i druge informacije
opisane u ovom obavještenju o privatnosti bilo da ste član panela (“Član panela”) čiji je vlasnik jedan od naših vlasnika panela (“Vlasnik panela”) ili ste učesnik (“Učesnik”) usmjeren na anketu ili druge programe istraživanja tržišta od strane naših klijenata (“Klijenti”) ili partnera (“Partneri”). Vaše učestvovanje također može biti regulirano obavještenjem o privatnosti jednog od naših vlasnika panela.

Kompanija Cint je osnovana u EU i informacije u ovom obavještenju o privatnosti se oslanjaju na Evropsku opću uredbu o zaštiti podataka (2016/679) ili OUZP koja definira visoki standard zaštite ličnih podataka.
Međutim, u zavisnosti od toga gdje živite, moguća je primjena i drugih zakona i propisa o zaštiti privatnosti. Ovo obavještenje o privatnosti se odnosi na svaku državu u svijetu.

Kompanija Cint će, a na to će navesti i svoja predstavništva, uspostaviti i održavati poslovne procedure saglasne s ovim obavještenjem o privatnosti.

ŠTA JE CINT?
Cint pruža platformu za globalno mrežno istraživanje i uvide koja povezuje vlasnike panela s istraživačima tržišta, brendovima, članovima panela i učesnicima u istraživanjima za dijeljenje mišljenja i podataka potrošača. Sa sjedištem u Stockholmu, Švedska, kompanija Cint ima urede u većim gradovima širom Evrope, Sjeverne Amerike i Azije i Pacifika.

Pojedinci učestvuju u istraživanju tržišta na Cintovoj platformi bilo putem članstva panela jednog od naših vlasnika panela ili putem jednog od naših partnera koji usmjeravaju učesnike na anketu ili drugi program istraživanja tržišta. Članovi ili učesnici panela učestvuju u anketama ili drugim programima istraživanja tržišta da bi osvojili i iskoristili nagrade i olakšice za svoje učestvovanje.

Vlasnici panela i partneri kompanije Cint koji usmjeravaju učesnike na ankete ili druge programe istraživanja tržišta su kontrolori podataka koji određuju svrhu i načine obrade ličnih podataka. Cint će obrađivati vaše lične podatke samo u ulozi obrađivača podataka, a na zahtjev kontrolora podataka.

Vaši lični podaci se mogu koristiti za različite svrhe koje su objašnjene u nastavku s primjerima kategorije ličnih podataka za svaku svrhu. Posebni detalji korištenja ličnih podataka mogu također biti objašnjeni u sklopu ankete ili drugog programa istraživanja tržišta. Ukoliko vam je potrebno više informacija, uvijek nas možete kontaktirati na način opisan u donjem odjeljku “KONTAKTIRAJTE NAS”.

CINT ŠTITI VAŠU PRIVATNOST
Registracija i učestvovanje na panelu koji je u vlasništvu jednog od naših vlasnika panela predmet je Cintovih uslova i odredbi. Cintove uslove i odredbe možete naći ovdje.

Vaše učestvovanje u anketi ili drugim programima istraživanja tržišta potpuno je dobrovoljno i Cintova dalja upotreba vaših ličnih podatka vrši se samo uz vašu saglasnost. Ankete i drugi programi istraživanja tržišta koje administriraju Cintovi klijenti, partneri i druge treće strane i podaci prikupljeni u vezi s tim anketama i s drugim programima za istraživanje tržišta nisu predmet ovog obavještenja o privatnosti.

Cint je predan zaštiti privatnosti ličnih podataka. Cint teži da svoje prakse zaštite privatnosti uskladi s primjenjivim zakonima, kodeksima i propisima te s kodeksima standarda povezanih udruženja za ankete i istraživanje tržišta, uključujući bez ograničenja udruženje ESOMAR (www.esomar.org) i Insights Association (www.insightsassociation.org).

KAKO SE PRIKUPLJAJU LIČNI PODACI?
Vaši lični podaci se uvijek prikupljaju na pošten i zakonit način u određene svrhe. Na primjer, Cint može prikupljati vaše lične podatke kada se registrirate za učestvovanje u panelu jednog od naših vlasnika panela, kada ispunite anketu, učestvujete u drugom programu istraživanja tržišta ili nekim od automatskih načina ili metoda na način opisan u donjem odjeljku “KOJI PODACI SE PRIKUPLJAJU AUTOMATSKIM TEHNOLOGIJAMA?”.

Cint prikuplja lične podatke samo za potrebe istraživanja tržišta.

KOJI PODACI SE PRIKUPLJAJU I OBRAĐUJU?
Lični podaci koji se obrađuju mogu sadržavati vaše ime i prezime, adresu, telefonski broj, adresu e-pošte, datum rođenja i druge slične podatke. Cint može prikupljati lične podatke direktno od vas kada ih dobrovoljno dajete Cintu ili može dobiti lične podatke od naših vlasnika panela, klijenata ili kompanija za istraživanje tržišta koje su za to dobile saglasnost učesnika. Za članove panela nekog od naših vlasnika panela Cint će prikupljati podatke u skladu s njihovim uputstvom.

Cint može dobiti lične podatke od vlasnika baza podataka koji su nas uvjerili da se njihove baze podataka sastoje samo od podataka pojedinaca koji su dali svoju saglasnost za prikupljanje i dijeljenje svojih ličnih podataka. I konačno, Cint može prikupljati lične podatke iz javno dostupnih izvora kao što je telefonski imenik.

S vremena na vrijeme Cint može skupljati osjetljive lične podatke koji u zavisnosti od toga u kojoj zemlji živite mogu sadržavati rasne ili etničke podatke, zdravstvene kartone, financijske informacije, politička mišljenja i vjerska i filozofska vjerovanja. Ako Cint prikuplja osjetljive lične podatke, Cint će uvijek za to tražiti vašu izričitu saglasnost.

Možete poslati, učitati ili prenijeti sadržaj ili materijale, uključujući fotografije, videozapise i/ili bilo koji drugi sličan ili povezan sadržaj ili materijal koji može sadržavati vaše lične podatke, npr. kada učestvujete u anketama ili drugim programima istraživanja tržišta. Takvi lični podaci mogu se koristiti i odati na način opisan u ovom obavještenju o privatnosti i ne smiju sadržavati audio, video, slike ili sličan sadržaj nikoga drugog osim vas.

KAKO SE LIČNI PODACI PRIKUPLJAJU I OBRAĐUJU?
Cint može prikupljati i obrađivati vaše lične podatke iz različitih razloga, uključujući:

 • omogućavanje vašeg učestvovanja u panelu jednog od naših vlasnika panela;
 • prikupljanje informacija profila o vama kako bi Cint bolje usmjeravao određene ankete i druge programe istraživanja tržišta prema vama;
 • kontaktiranje u cilju pozivanja na učestvovanje u anketama ili drugim programima istraživanja tržišta;
 • ažuriranje naše evidencije vaših ličnih podataka;
 • upravljanje našim programima nagrađivanja i ispunjavanje vaših zahtjeva za takve nagrade;
 • dopuštanja da učestvujete u našim nagradnim igrama (ako je dopušteno);
 • odgovaranje na poruke ili zahtjeve koje ste nam možda poslali;
 • potvrde podataka vašeg profila ili odgovora koje ste dali u anketi ili drugom programu istraživanja tržišta;
 • pružanje usluge i podrške vama;
 • otkrivanje i sprečavanje kršenja naših uslova i odredbi;
 • istraživanje sumnjivih, nepoštenih aktivnosti ili kršenja prava drugih strana;
 • odgovaranje na ovlaštene zahtjeve za podacima državnih organa ili gdje to zahtijeva zakon;
 • u vezi s prodajom, cesijom ili drugim prijenosom našeg poslovanja u kom slučaju će Cint uložiti komercijalno razumne napore da osigura da kupac pristane da rukuje ličnim podacima u skladu s ovim obavještenjem o privatnosti; ili
 • zbog drugih razloga za koje ste nas ovlastili.

Primanje komunikacije u e-pošti može biti zahtjev za učestvovanje u našim anketama ili drugim programima istraživanja tržišta. Možete odustati od primanja te e-pošte otkazivanjem pretplate na ankete i druge programe istraživanja tržišta.

Cint uvijek osigurava da je dopuštena obrada vaših ličnih podataka. Generalno Cint to radi tako što pribavlja vašu saglasnost, međutim u ograničenim slučajevima, Cint može iskoristiti zakonsku podlogu za obradu ličnih podataka.

Ako primjena zakonske osnove omogućava Cintu da obrađuje vaše lične podatke i ako vi povučete svoj pristanak na obradu svojih ličnih podataka, to ne znači obavezno da će Cint prestati obrađivati vaše lične podatke jer npr. po zakonskoj osnovi Cint možda mora nastaviti obrađivati vaše lične podatke zbog nekog razloga, npr. izrada kopija komercijalnih transakcija u periodu od minimalno sedam godina.

KOJI PODACI SE PRIKUPLJAJU AUTOMATSKIM TEHNOLOGIJAMA?
Cint automatski može prikupljati određene podatke. U zavisnosti od zemlje u kojoj živite ti podaci se mogu smatrati ličnim podacima. Ti podaci sadrže bez ograničenja podatke o uređaju i mogućnostima uređaja, uključujući bez ograničenja operativni sistem uređaja, druge aplikacije na uređaj, informacije o kolačićima, IP adresu, davaoca mreže, vrstu uređaja, vremensku zonu, mrežni status, vrstu preglednika, identifikator preglednika, jedinstveni identifikacijski broj uređaja (kao identifikatori za analitiku ili oglašavanje), korisnički ID davaoca mreže (jedinstveni broj koji vam je dodijelio davalac mreže), MAC adresu, identifikator mobilnog oglašavanja, lokaciju i druge podatke koji sami po sebi ili u kombinaciji mogu jedinstveno odrediti vaš uređaj. Specifične tehnologije su navedene u nastavku:

Kolačići:

Kolačić je jednostavno mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke o korisniku i koju postavlja web lokacija na računar ili uređaj korisnika. Cint postavlja kolačiće na vaš računar ili uređaj za kontrolu anketa i drugih programa istraživanja tržišta i za sprečavanje prevare.

Cint može koristiti kolačiće za praćenje, oznake i skripte za praćenje određenih podataka o vama na osnovu vaše aktivnosti na našoj lokaciji ili lokacijama trećih strana. Cint može iskoristiti ove podatke za određivanje da li ste pregledali, kliknuli na ili na drugi način reagirali na mrežni oglas ili promociju koju Cint nudi kao pomoć u ocjenjivanju za jednog od naših klijenata istraživača. Kao predmet saglasnosti, Cint vas može odabrati za anketu ili drugi program istraživanja tržišta u kojem se kolačići koriste da bi vas izložili određenim oglasima ili promocijama, a prije ocjene tih specifičnih oglasa ili promocija.

Uz vašu saglasnost Cintovi klijenti ili partneri mogu također postaviti kolačiće na vaš računar ili uređaj i koristiti te kolačiće, oznake i skripte za praćenje određenih podataka o vašoj aktivnosti na određenim web lokacijama. Cintovi klijenti i partneri mogu koristiti te podatke za razne aktivnosti istraživanja tržišta.

Ako želite, možete ne pristati ili ne prihvatiti kolačiće tako što ćete promijeniti politiku privatnosti u svom pregledniku na način da briše kolačiće nakon napuštanja web lokacije ili kada zatvorite preglednik. Možete konfigurirati svoj preglednik da blokira kolačiće. Ne pružanje saglasnosti, brisanje ili blokiranje kolačića može vas isključiti iz učestvovanja u anketi ili drugim programima istraživanja tržišta ili negativno uticati na korisničko iskustvo. Za informacije o tome kako odustati od kolačića pogledajte odjeljak ”KAKO MOGU ODUSTATI?

Cint koristi kolačiće uvijek uz vašu saglasnost.

Ako želite saznati više o kolačićima koje koristi Cint, kliknite ovdje.

Identifikatori mobilnog oglašavanja:

Identifikator mobilnog oglašavanja je niz brojeva i slova koji identificira pojedinačni pametni telefon ili tablet. Na iOS sistemu identifikator mobilnog oglašavanja se naziva “Identity For Advertisers” (identitet za oglašavače) (IDFA, ili kraće IFA). Na Android sistemu identifikator mobilnog oglašavanja je GPS ADID (ili Google Play Services ID za Android). Cint može prikupljati identifikatore mobilnog oglašavanja ili ih može dobiti od partnera. Cint može koristiti identifikatore mobilnog oglašavanja u našim programima istraživanja tržišta ili za dijeljenje vaših podataka s klijentima ili partnerima. Kao predmet saglasnosti, Cint vas može odabrati za anketu ili drugi program istraživanja tržišta u kojem se identifikatori mobilnog oglašavanja koriste da bi vas izložili određenim oglasima ili promocijama prije ankete ili drugog programa istraživanja tržišta za potrebe ocjene tih specifičnih oglasa ili promocija.

Cint će prikupljati ili nabaviti identifikatore mobilnog oglašavanja uz vašu saglasnost.

Web signalizatori:

Web signalizator (poznat i kao oznaka, čisti gif ili 1×1 piksel) sastoji se od malog programskog niza koji se ugrađuje u web stranicu ili e-poštu. On može, a ne mora, biti predstavljen kao vidljiva grafička slika koja je povezana s web signalizatorom i obično je tako izrađen da se utapa u pozadinu web stranice ili e-pošte.

Cint može koristiti web signalizatore u našoj e-pošti za određivanje da li je e-pošta otvorena i za potvrdu mogućih klikova na veze unutar e-pošte, ili u istraživanjima oglašavanja ili web lokacija za određivanje da li je učesnik pregledao oglas ili drugi mrežni sadržaj koji Cint mjeri. Cint i naši ovlašćeni agenti mogu povezati lične podatke s web signalizatorima za potrebe rada i istraživanja.

Geolokacijski podaci:

Cint može prikupljati geolokacijske podatke s računara ili uređaja. Cint može koristiti vaše geolokacijske podatke za sprečavanje prevare ili za potrebe istraživanja tržišta, uključujući bez ograničenja istraživanje oglašavanja ili druge istraživačke aktivnosti praćenja tržišta. Cint će pribaviti vašu saglasnost ako Cint prikuplja i koristi vaše geolokacijske podatke.

Digitalni otisak prsta:

Cint može koristiti tehnologiju digitalnog otiska prsta za prikupljanje određenih podataka o vama i/ili o vašem računaru ili uređaju. Ovi podaci mogu sadržavati lične podatke kao što je IP adresa, kao i nelične podatke kao što je operativni sistem ili verzija preglednika. Ova tehnologija kreira jedinstveni identifikator računara koji se može koristiti za sprečavanje prevare ili za prepoznavanje i praćenje vašeg učestvovanja u anketi ili drugom programu istraživanja tržišta i za ograničavanje učestvovanja u skladu sa zahtjevima određene ankete ili drugog programa za istraživanje tržišta.

Podaci društvene mreže:

Može vam se ponuditi mogućnost učestvovanja u anketama i drugim programima istraživanja tržišta kroz platforme društvenih mreža ili na njima. Ako se odlučite na učestvovanje u anketama ili drugim programima istraživanja tržišta kroz platforme društvenih mreža ili na njima, Cint može uz vašu saglasnost prikupljati određene podatke profila koji se čuvaju na računu platforme društvene mreže.

Datoteke zapisnika:

Cint automatski prikuplja i čuva određene podatke tokom učestvovanja u anketi i drugom programu za istraživanje tržišta. Naši serveri automatski zapisuju podatke koje vaš preglednik šalje kada posjetite web lokaciju. Ti zapisnici servera mogu sadržavati podatke kao što su web zahtjev, IP adresa, vrsta preglednika, jezik preglednika, datum i vrijeme zahtjeva i jedan ili više kolačića koji jedinstveno određuju vaš preglednik. Ti podaci se periodično brišu u sklopu uobičajenog održavanja.

Podaci koje Cint prikuplja od trećih strana:

Cint može nabaviti lične podatke, podatke o ponašanju i/ili demografske podatke od trećih strana, uključujući bez ograničenja platforme za upravljanje podacima, mreže za oglašavanje, biroe za informativne usluge, druge dobavljače usluge istraživanja tržišta i/ili platforme društvenih mreža. Cint može koristiti lične podatke, podatke o ponašanju i/ili demografske podatke koje je dobio od tih trećih strana za različite namjene, uključujući bez ograničenja, provjere podataka, dodatke uz podatke, razvijanje tržišnih uvida, otkrivanje prevara.

S KIME CINT DIJELI LIČNE PODATKE?
Cint neće staviti na raspolaganje vaše lične podatke bilo kojoj trećoj strani bez vaše saglasnosti, osim ako to ne zahtijeva zakon, na način naveden u nastavku.

Ako anketa ili drugi program istraživanja tržišta ili druge aktivnosti uključuju stavljanje ličnih podataka na raspolaganje trećoj strani, Cint će vaše lične podatke podijeliti samo uz vašu saglasnost. Ako se na prikupljenim podacima koristi statističko modeliranje za bolje razumijevanje trendova i preferenci određenih grupa ili auditorija u sklopu opće populacije, samo će se ograničeni podijeljeni lični podaci koristiti za potrebe istraživanje tržišta i samo uz vašu saglasnost.

Cint može odati vaše lične podatke, podatke profila ili druge podatke istraživanja trećoj strani u sljedećim slučajevima:

 • u vezi s uslugama istraživanja tržišta (uključujući naše programe nagrađivanja) našim agentima, dobavljačima ili partnerima koji obavljaju te usluge, pod uslovom da te strane ne smiju koristiti vaše lične podatke za bilo koju drugu svrhu osim pružanja usluga Cintu;
 • agentima, dobavljačima ili partnerima kompanije Cint u vezi s uslugama koje ti pojedinci ili entiteti izvode za Cint ili zajedno s njim. Ti agenti, dobavljači ili partneri mogu da koriste te podatke isključivo za pružanje usluge kompaniji Cint. Cint može na primjer pružiti lične podatke agentima, dobavljačima ili partnerima za uslugu hostiranja web lokacija ankete, za uslugu prikupljanja i obrade podataka ili za slanje informacija koje ste tražili vama, međutim te strane ne mogu koristiti vaše lične podatke za svoje potrebe koje nisu povezane za posao koji obavljaju za nas;
 • klijentima kompanije Cint, u kom slučaju će se vaši lični podaci podijeliti s klijentima:
  i) uz vašu saglasnost, ili ii) za odobrena istraživanja u skladu s kodeksima agencija Insights Association i ESOMAR.
 • u vezi sa zahtjevom ili obavezom iz zakonskog zahtjeva javnih organa u namjeri da se ispune zahtjevi državne bezbjednosti ili provođenja zakona;
 • u skladu s potrebnim zakonskim postupkom strani koja to zahtijeva;
 • kada Cint vjeruje da je odavanje potrebno ili prikladno da bi se spriječila fizička povreda ili financijski gubitak ili u vezi sa sumnjivom ili stvarnom nezakonskom radnjom;
 • u vezi s prodajom, cesijom ili drugim prijenosom Cinta u kom slučaju će Cint tražiti od takvog kupca da pristane da rukuje ličnim podacima u skladu s ovim obavještenjem o privatnosti. U slučaju da prodaja, cesija ili drugi prijenos kompanije Cint nije dovršen od strane tog kupca, Cint će tražiti od treće strane da ne koristi i ne odaje lične podatke na bilo koji način i da ih potpuno izbriše; ili
 • zbog drugih razloga za koje ste nas ovlastili.

Cint može licencirati određene, ograničene lične podatke trećoj strani (npr. brokerima podataka, agregatorima podataka itd.) za potrebe istraživanja tržišta, uključujući bez

ograničenja licenciranje na nivou pojedinac i/ili na nivo agregiranih podataka (npr. kupovina ili upotreba proizvoda i/ili usluga, podaci o posjetima web lokacije, historija internetskog pretraživanja itd.) za razvoj uvida u auditorij i/ili modela sličnosti za

potrebe prodaje takvih podataka kupcima trećih strana za potrebe analitike i pružanja marketinškog pregleda. Ovi podaci se mogu dijeliti putem kolačića (ID kolačića), identifikatora mobilnog oglašavanja, adrese e-pošte i na drugi način. Poslije modeliranja sličnosti ili agregacije brišu se lični podaci.

Dodatno, identificirajući podaci i podaci prikupljeni automatskim putem mogu se pružiti trećim stranama, uključujući bez ograničenja klijente, partnere,

agente i/ili dobavljače za potrebe identifikacije osoba koje su odgovorile u cilju ponovnog kontaktiranja za ankete i komunikaciju, otkrivanje i/ili sprečavanje prevare, povezivanje s bazom podataka, dodavanje podataka, šifriranje, segmentaciju podataka i dodjele nagrada, učestvovanje u nagradnim igrama ili usluge promocija.

Cint može čuvati lične podatke ili mašinski prepoznatljive podatke s ciljem ispunjavanja vaših zahtjeva i/ili Cintovih poslovnih potreba. Na primjer, Cint može zadržati adresu e-pošte učesnika koji su odustali da bi ispunio takvu želju. Svako zadržavanje ličnih podataka vrši se saglasno s primjenjivim zakonima i propisima.

Ponavljamo, Cint će dijeliti vaše lične podatke sami uz vašu saglasnost.

DA LI CINT PRIKUPLJA PODATKE DJECE?
Cint ne prikuplja svjesno lične podatke djece ispod dobi za koju je potrebna saglasnost roditelja. Ako Cint sazna da je nesvjesno prikupio lične podatke djeteta ispod starosne dobi za koju je potrebna saglasnost roditelja, Cint će izbrisati takve lične podatke iz svoje baze podataka.

KOJE JE SIGURNOSNE MJERE IMPLEMENTIRAO CINT DA BI ZAŠTITIO VAŠE LIČNE PODATKE?
Sigurnost vaših ličnih podataka nam je jako važna. U skladu s tim je Cint postavio razumne tehničke, fizičke i administrativne sigurnosne mjere da bi zaštitio podatke koje Cint prikuplja. Pristup vašim ličnim podacima imaju samo oni zaposlenici koji trebaju pristupiti vašim ličnim podacima da bi ispunili svoje obaveze.

Unatoč sigurnosnim mjerama koje je Cint implementirao, prijenos putem interneta i/ili mobilne mreže nije potpuno siguran i Cint ne garantira sigurnost mrežnih transakcija. Cint nije odgovoran za bilo kakve greške pojedinaca prilikom slanja ličnih podataka Cintu.

ZADRŽAVANJE LIČNIH PODATAKA
Cint neće zadržavati lične podate duže od vremena potrebnog za ispunjavanje razloga obrade ili od vremena za koje ste ga ovlastili. Ovaj period se može odrediti i na osnovu ugovorne obaveze Cinta, vlasnika portala ili partnera prema vama, primijenjenih perioda ograničenja (u slučaju potraživanja) ili u skladu s primjenjivim zakonom.

VAŠA PRAVA
Imate pravo na pregled, ispravku ili brisanje svojih ličnih podataka koji su predmet primijenjenih zakona i propisa. Specifično:

 • Pravo pristupa – imate pravo na davanje saglasnosti i na informacije o obradi vaših ličnih podataka
 • Pravo na ispravak – imate pravo na ispravljanje pogrešaka u svojim ličnim podacima
 • Pravo na brisanje – imate pravo na brisanje svojih ličnih podataka (to pravo je ograničeno na podatke koji se u skladu sa zakonom i propisima mogu obrađivati samo uz vašu saglasnost kada povučete svoj pristanak na obrađivanje)
 • Pravo na ograničavanje obrade podataka – imate pravo da zahtijevate ograničenje obrade vaših ličnih podataka (tokom bilo kakvog istraživanja, a da bi odgovorio na vaš zahtjev, ograničit će se Cintov pristup vašim ličnim podacima)
 • Pravo na prijenos podataka – imate pravo na prijenos svojih ličnih podataka drugoj strani (to pravo je ograničeno na podatke koje ste vi dali)

Ako se želite pozvati na bilo koje svoje pravo, možete nas kontaktirati s tim zahtjevom koristeći

podatke za kontakt u donjem odjeljku “KONTAKTIRAJTE NAS”.

Poslije prijema zahtjeva od pojedinca, Cint će pokušati pružiti tražene podatke u roku od 30 dana, pod uslovom da je zahtjev takav da se na njega razumno može odgovoriti u tom vremenskom roku. Ako je potrebno više vremena, Cint će vas o tome obavijestiti u roku od trideset dana.

U nekim situacijama Cint možda neće moći omogućiti pristup nekim ličnim podacima. To se može dogoditi u sljedećim slučajevima:

 • omogućavanje pristupa ličnim podacima će vjerovatno odati lične podatke treće strane;
 • odavanje podataka će odati povjerljive komercijalne podatke; ili
 • podaci su prikupljeni za potrebe pravnog postupka.

Ako Cint odbije zahtjev pojedinca za pristup svojim ličnim podacima, Cint će obavijestiti pojedinca o razlozima odbijanja.

KAKO MOGU ODUSTATI?
Uvijek će se poštovati vaša odluka na učestvovanje u anketi ili drugom programu istraživanja tržišta, odgovaranje na određeno pitanje ankete ili pružanje ličnih podataka, uključujući i osjetljive lične podatke.

U svakom trenutku možete odabrati da li želite učestvovati ili ne u određenoj anketi ili drugom programu za istraživanje tržišta, odbiti davanje odgovora na određena pitanja ili prestati učestvovati. Međutim, ne pružanje određenih podataka ili potpuno ne učestvovanje u određenoj anketi mogu vas isključiti iz mogućnosti primanja nagrada i kompenzacija ili iz učestvovanja u određenim budućim istraživačkim studijama. Više informacija o nagradama potražite u Cintovim uslovima i odredbama koje su dostupne klikom ovdje.

Članovi panela jednog od naših vlasnika panela koji više ne žele učestvovati u anketi, drugom programu istraživanja tržišta ili koji ne žele biti predmet primjene tehnologija automatskog prikupljanja ili drugih aktivnosti, uključujući kolačiće, mogu odustati tako što će posjetiti stranicu postavki privatnosti na portalu za članove panela kojem pripadaju. Stranica postavke privatnosti dostupna je klikom na jednu od veza za odustajanje u pozivnicama za ankete. I konačno, članovi panela i učesnici mogu nas kontaktirati koristeći podatke za kontakt u donjem odjeljku “KONTAKTIRAJTE NAS”.

PRAVILO PRELASKA GRANICE
Cint čuva podatke u Evropskoj uniji (EU) i u Evropskom ekonomskom području (EEP). Međutim, kao globalna organizacija, Cintova povezana društva ili nepovezani davaoci usluge mogu prikupljati, obrađivati, čuvati i prenositi vaše lične podatke izvan država iz kojih su potekli.

Evropska unija (EU) i Evropsko ekonomsko područje (EEP):

Cintovi pravni entiteti izvan EU i EEP sklopili su interni, međukompanijski ugovor o zaštiti podataka koristeći standardne ugovorne odredbe koje je izdala Evropska komisija. Cint je potpisao ugovore s davaocima usluga i drugim poslovnim davaocima koji zahtijevaju da ugovorne strane poštuju tajnost vaših ličnih podataka i da rukuju evropskim ličnim podacima u skladu s primjenjivim evropskim zakonima o zaštiti podataka.

Ruska Federacija:

U skladu s zakonima o zaštiti podataka Ruske Federacije, Cint prikuplja, obrađuje i čuva lične podatke građana Ruske Federacije u Ruskoj Federaciji i samo naknadno prenosi te podatke u EU ili EEP.

VEZE NA WEB LOKACIJE TREĆIH STRANA
Ovo obavještenje o privatnosti se odnosi isključivo na naše ankete i druge programe istraživanja tržišta i ne odnosi se na druge proizvode i usluge. Naše ankete ili drugi programi istraživanja tržišta mogu sadržavati veze na više web lokacija trećih strana za koje Cint vjeruje da mogu pružiti korisne informacije. Politike i procedure koje Cint opisuje u ovom dokumentu ne odnose se na te web lokacije. Cint preporučuje da pažljivo pročitate obavještenje ili politike privatnosti za svaku lokaciju koju posjetite za informacije o njihovoj privatnosti, zaštiti, prikupljanju podataka i pravilima distribuiranja. Nakon izmjene obavještenja o privatnosti učestvovanjem u bilo kojoj našoj anketi ili drugim programima istraživanja tržišta ili posjetom bilo koje naše web lokacije, slobodnom voljom i izričito dajete svoju saglasnost na prikupljanje, upotrebu, prijenos i odavanje svojih ličnih podataka na način specificiran u tom trenutku važećem obavještenju o privatnosti.

KONTAKTIRAJTE NAS
Cint izuzetno cijeni vaše mišljenje i povratne informacije. Ako želite pregledati, ispraviti ili izbrisati svoje lične podatke, ili ako imate pitanja, komentare ili prijedlog, ili ako želite odustati od naših anketa ili drugih programa istraživanja tržišta, ili ako imate pitanja u vezi sa svojim ličnim podacima, kontaktirajte nas:

putem e-pošte na: privacy@cint.com

redovnom poštom na:

Cint AB
Luntmakargatan 18, 1tr
111 37 Stockholm, Švedska

ATTENTION: Privacy Compliance Officer